събота, 29 декември 2012 г.

Ски сезонът под връх Ком започна

Още преди Коледа снегът натрупа солидна покривка в Балкана под връх Ком и сезонът за ските започна. "За пръв път от години още през декември пистата над Берковица работи", радват се почитатели на белите спортове. След първите валежи снегът в планината е с дебелина над половин метър. "За нормалното и безопасно спускане е необходима още по-голяма бяла покривка, но и натрупаното досега е достатъчно за начало", коментират майсторите на "писалките".

"Надяваме се, че тази зима ще е доста по-добра от предишните. Поне стартът е такъв", казват местни жители. Пистата над Берковица е с дължина един километър, а цената на влека е 15 лева на ден. На място се дава под наем ски оборудване, а в началото на влека дими и чайна.

От години склоновете под връх Ком са любимо място не само за скиорите от цяла Северозападна България, но и от София, която е само на 80 км през прохода Петрохан. Миналата събота и неделя по пистата са изпробвали майсторството си 50-60 от най-запалените почитатели на снежните слаломи, в добрите дни обаче по склоновете има до 500 души, разказва Тинка Младенова от хижа "Ком".

"Разчитаме на по-добър сезон не само заради хубавия сняг. За пръв от години пътят от Берковица до пистата се чисти не от фирма, а от собствениците на хижата и влека. От години убеждаваме местната управа, че хората, които са заинтересовани, трябва да поддържат пътя, но чак сега се съобразиха с нас. Имаме и техника, и желание да осигурим на скиорите хубави дни за спорт и отдих", обясни хижарката Младенова.

Заради хубавия сняг, пистата и красивата природа всички 250 места в двете хижи под връх Ком са вече резервирани за Коледа и Нова година. Заети са и почти всички къщи за гости и хотелите в Берковица, Вършец и Чипровци, съобщиха от туристическо-информационните центрове в балканските градчета.

Любомир Йорданов
в-к Труд
20.12.2012, 17:54

Няма коментари:

Публикуване на коментар