понеделник, 10 декември 2012 г.

Нашенци предпочитат пистите на Австрия

От западноевропейските зимни ски курорти най-много българи избират да се спускат в Австрия. Причините са, че с кола се стига сравнително бързо и лесно и за цяло семейство това е най-изгодният транспорт. По-големите австрийски хотели задължително предлагат и СПА.

За да се изчисли изгодата от една почивка, освен абсолютната стойност на парите за път, настаняване и лифт карта, трябва да се направи сметка за това какво получава човек в рамките на тези пари. След като швейцарският франк осезателно поскъпна, повечето курорти са далеч от финансовите възможности на българите. На Цермат обаче може да се карат ски дори през август и вероятността да отъркате грейка с някоя от звездите на световните ски е много голяма. Шестдневната ски карта в Цермат струва 371 франка или 304 евро. Възможните тарифи са три: само локално возене, за няколко различни зони или международно.

В австрийския курорт Шладминг тарифните възможности са 1400. Можете да си купите карта за едно-единствено спускане, за час, за пет часа, за седем дни и половина... В един ски регион се включват четири различни зони , общата дължина на пистите е 860 км, лифтовете са 270, влековете, които са за деца, са над 150. Някои от пистите са с ширина от 250 метра, а само в рамките на две зони са инсталирани 220 оръдия за сняг с капацитет, достатъчен да покрие 348 футболни игрища или 190 хил. куб. м дневно. За две зони капацитетът на лифтовете е 36 хил. човека на час.

В Австрия и Швейцария не се плаща за паркинг край пистите дори по време на Световната купа. Ски гардеробът в Австрия е 1 евро, в Швейцария навсякъде е безплатен.

Сред новите моди за българските любители на ските е Финландия. Тя предлага 80 ски курорта. От всяка точка в скандинавската страна пътят до най-близкия зимен курортен център отнема най-много час.

В курорта Рука, разположен в сърцето на националния парк Оуланка, пистите са 34. Там картите за деца са с 50% отстъпка, а пакетът Ski inclusive е 89 евро на ден и осигурява возене до пистите, храна и напитки по всяко време до края на престоя на пистата.

Село Леви, което домакинства и състезания от Световната купа по ски, предлага 43 писти, 26 лифта и капацитет от 27 600 скиори на час.

В Квитфиел скиорите могат да развиват огромни скорости по специално изградени за това писти.

по в-к Монитор
09.12.2012

Няма коментари:

Публикуване на коментар