петък, 18 май 2012 г.

Майски сняг

сняг

Май месец ни сервира 30 градусови жеги и веднага след това заваля сняг по планините. Побелелите върхове, зарадваха скиорското сърце. Ако и да е май и да чакаме с нетърпение мирския бриз, побелелите уеб камери не могат да оставят арвнодушен никой скиор
http://media.borovets-bg.com/cams/channel?channel=11&ts=1292541500


Високите части на планината над Смолян осъмнаха побелели от сняг. Нова 5-сантиметрова покривка от сняг покри планинските върхове след силната буря с гръмотевици, вилняла през нощта срещу вторник.

Най-високият родопски връх – Перелик е побелял, като снегът там е най-много- почти 8-10см. Побелели, като в началото на зимата са и връх „Снежанка" в Пампорово и „Мечи чал" над Чепеларе.

Заради новия сняг във вторник сутринта бяха измерени рекордно ниски температури, характерни за март. Около 05.00 часа, температурата на 1700 м надморска височина е била едва 1,2 градуса над нулата.

В цялата родопска област паднаха обилни дъждове, като най-много дъжд около 40 литра на квадратен метър, се изсипа в района на Смолян и селата Мугла и Триград.

По над 30 л. на квадрат са измерени в Чепеларе, Златоград, Девин, а реките в региона също са повишили нивата си. Постоянно се следят нивата на реките и язовирите в област Смолян, тъй като през последните дни вали ежедневно.

Заради мъглите и мрачното време в цялата област имаше намалена видимостта, а от КАТ предупреждават, че по всички планински пътища има опасност от падащи камъни и свличане на земни маси.

Щиляна Чакърова
BGVestiNET Smolyan
15-05-2012 15:52 ч.

3-сантиметрова снежна покривка натрупа тази нощ в смолянското село Мугла. По пътното платно няма сняг, но паднала скала почти е затворила движението по направлението Смолян – Мугла.

На 16 май в цялата страна ще е облачно и ще продължи да превалява дъжд, като в централните райони от Северна България се очакват значителни количества валежи. В югозападната част от страната преди пладне ще има и временно спиране на валежа и разкъсване на облачността, в северозападните райони след пладне. В най-южните планински райони в сряда се очакват и по-интензивни превалявания. Вятърът през деня в цялата страна ще стане умерен, в Дунавската равнина и временно до силен от запад. Температурите през деня ще са ниски - от 16 до 21 градуса.

радио Фокус
15 май 2012
Средиземноморски циклон ще подържа облачно времето у нас през следващото денонощие. В западните райони ще е и хладно, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

През нощта преваляванията в Западна България и Родопската област ще продължат. Ще духа до умерен източен вятър. Минималните температури ще са между 8 и 13°. В София - около 9°.

През деня валежите ще обхванат цялата страна. Най-късно ще вали дъжд в североизточните райони. Значителни количества ще се изсипят на места в Западна България. Краткотрайни, но интензивни и с гръмотевици ще са валежите в отделни райони на Източна България, където ще има временни разкъсвания на облачността.

Има условия и за локални градушки.

Вятърът от изток постепенно ще отслабне и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 15 и 20°, на места в източните райони - до 22-23°. В София - около 15°.

По Черноморието облачността ще е значителна. На места ще превали и прегърми. Ще духа умерен източен, вечерта - вече юг-югоизточен вятър. Максимални температури - между 16 и 21°. Температурата на морската вода ще е 17-18°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Тенденцията е към усилване на вълните по носовете.

Облачно и мъгливо ще е времето над планините. Ще вали дъжд, по високите планински върхове на Западна България - сняг. Значителни ще са валежите на места в Рило-Родопската област, където ще има и гръмотевици. Силният и бурен югоизточен вятър постепенно ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максимална температура на 1200 метра - около 12°, на 2000 метра - около 5°.

Атмосферното налягане ще е значително по-ниско от средното за месеца.
През следващите дни ще остане предимно облачно, на много места - с валежи от дъжд.

Максимални температури - между 16 и 21°.

В сряда ще духа умерен вятър от запад-северозапад, повече валежите ще се изсипят в източните райони, а в западните ще има временни разкъсвания на облачността.

В четвъртък вятърът ще отслабне, а валежите временно ще спрат. По-късно през деня от юг-югозапад отново ще започнат валежи, на места - придружени с гръмотевици.

През нощта срещу петък и в петък валежите ще обхванат цялата страна и на места ще са значителни. Вятърът ще бъде от север-североизток и дневните температури ще се понижат.

24 часа онлайн
Понеделник, 14-ти Май 2012
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар