петък, 7 февруари 2020 г.

Българската експанзия в алпийските ски куророти

Кои са най-добрите ски дестинации в Европа, кои са най-евтините и най-скъпите – всяка зима десетки агенции подреждат тези места, давайки подробна информация за всеки алпийски курорт. Българските Банско, Боровец и Пампорово понякога също попадат в тези класации и не остават незабелязани от международните медии.

Поглеждайки обаче отвъд подредбата „най", се насочваме към все по-достъпните европейски курорти за зимни спортове сред българите. През последните години голяма част от родните любители на ски и борд изживяванията все по-често пътуват до популярни дестинации за зимни спортове като Австрия, Франция и Италия.

Защо Алпите?

Там снежният сезон започва от ноември и продължава поне до април. Елитните алпийски курорти, сгушени в масивната верига от върхове, предлагат спиращи дъха гледки и писти. Всъщност, каквото и да обичате да правите през зимата, със сигурност ще го откриете там. В Алпите определено има всичко - от тихо и уютно до шумно и оживено. Курортите предлагат стотици километри ски зони, добра система от лифтове, брилянтни ски училища, специализирани фън паркове, ежедневна поддръжка на всички съоръжения, традиционна архитектура, алпийско гостоприемство, апрески барове и уют, подходящ и за семейства с деца. И всичко това на много добри цени.

В търсене на перфектното зимно изживяване много българи се насочват към чужбина. Перфектните условия алпийските склонове привличат все повече родни скиори и бордисти. Българската експанзия доказват данните на туристическа агенция „Рапсоди Травел", която организира групови и индивидуални пътувания до няколко курорта в Алпите.

„Отворихме офиса си на 24 януари 2014 г. и на 10-12 март замина първата ни група за Алпите. Бяхме 46 човека. Миналата година за целия ни сезон имахме около 700 човека, а тази година бройката е над 1100 човека общо за цялата зима", обясни пред Economic.bg Евгени Ватев, който е партньор в агенцията.

Той обясни, че българите все по-масово предпочитат ски почивка извън България, защото ползват много по-добри условия за същите пари, а понякога може и да е по-евтино. „По-добри условия, имам предвид много километри писти, много лифтове без изчаквания, фрийрад трасета и фън паркове", посочва Ватев.

Това потвърждават и от друга специализирана в тези услуги туристически агенция „Мармото". Според тях цените между България и чужбина са съизмерими, а понякога и по-ниски в чужбина. „Туристическата услуга е много по-добра в чужбина. В България все още масово се залага основно на принципа „ден година храни", за жалост…", добавят експертите.

До Les Arcs

Ще вземем за пример френския „Лез Арк". Ако мечтаете за най-доброто място за ски ваканцията си, спокойно може да се насочите натам. Именно тази зона наричат „френския рай за ски" – Paradiski – любима дестинация на хиляди скиори и сноубордисти. Тя се състои от три ски зони на различна височина, които са свързани помежду си - Arcs 1600 и 1800 и Arcs 1950 и 2000, La Plagne и Peisey-Vallandry.

В сърцето на френските Алпи Paradiski е една от най-големите ски зони в света. Тя включва 261 писти от всички нива на трудност с обща дължина 425 км. Най-високият връх в зона „Лез Арк" е Agyuy Rouge (3226 м), а Глетчерът в La Plagne (Glacier de la Chiaupe) е с височина 3250 м. Местните склонове се обработват с най-модерните системи за изкуствен сняг, така перфектната снежна покривка по пистите е гарантирана през целия сезон - от декември до април. Във всички зони може да практикувате ски бягане, да се пързаляте с кънки (Arcs 1800 и Arcs 2000), да се спускане с шейни в Rodeo Park, както и да скачате с парапланер.

Цени в Алпите

„Цената зависи първо от държавата и след това от големината на курорта. Най-скъпо е в Австрия, където пакетните ни предложения започват от 430 евро (7 нощувки + 6 дневна ски карта), а най-евтиното ни е във Франция, курорта Валфрежус 179 евро (7 нощувки + 6 дневна ски карта)", обясни Евгени Ватев от „Рапсоди Травел".

Относно цените в българските зимни курорти и алпийските няма нужда да се правят детайлни изчисления, тъй като трябва да се сравнява цялостното изживяване и това каква услуга получаваш за парите си. И простата статистика показва, че в чужбина всичко е по-добро от тук. Започвайки от дължината на пистите, липсата на опашки пред повечето лифтове, разнообразието от трасета и забавления, перфектно поддържаният сняг и още много.

Проверка показва, че цените за посещение на "Лез Арк" започват от около 350 евро. Например от „Мармото" предлагат настаняване за 18-25 януари и 6-дневен ски-пас за ски зона La Plagne (225 км) за 360 евро. Поглеждайки към което и да е от местата за настаняване в курорта, се забелязва дървеният уют, с който ни посрещат хотелите и вилите. И най-доброто в тях е, че се намирате там, където пистите започват от прага на хотела ви. Излизайки от него може просто да сложите ските и да се пуснете към стотиците километри заснежени склонове, които на моменти дори може да ви се стори, че работят само за вас. Огромната ски зона позволява скиори и бордисти да се разпръснат навсякъде, създавайки чувството, че този склон е единствено за теб и компанията ти.

Българската експанзия

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на български граждани в чужбина с цел почивка и екскурзия се забелязва, че през годините те определено растат към най-популярните места за ски. През 2018 г. с тази цел до Австрия през най-активните зимни месеци януари, февруари и март са пътували общо 14 хил. души, до Франция са близо 16 хил., а до Италия са 15 хил. Статистиката не дава точна извадка за местата, които българите са посетили, но голяма част от пътуванията със сигурност са към алпийските курорти. Поглед към 2019 г. – за трите активни зимни месеца, Австрия е посетена с цел почивка и екскурзия от общо 16 680 души, Франция – малко над 13 хил. души, Италия – 18 хил. души. За сезон 2019/2020 информация от НСИ все още не е излязла.

Според "Рапсоди Травел" и "Мармото" най-подходящо време за посещение на курортите в чужбина е февруари, а най-изгодно и предпочитано определено е през март. Туристическите агенции обещават още нови дестинации в портфолиото си. "Да, всяка година добавяме. Започнахме с една през 2014 г., а тази година имаме цели 8", каза още Евгени Ватев.

Независимо дали ще ходите със семейството, приятели или сами, в Алпите можете да избирате от десетки ски курорти, за да намерите ски ваканцията, подходяща за вас. У нас остава надеждата, че прекрасните български ски курорти ще настигнат алпийските не само по-хубост и цени, а и по-достъпност на услугата и подобряването на качеството ѝ.

Александра Сотирова-Делчева
economic.bg
15:30 24.01.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар