петък, 31 май 2013 г.

Пускат ”зелена” линия до Златните мостове

Транспортно обслужване до Златните мостове на Витоша осигурява "Столичен автотранспорт" .
Това съобшиха от Столичната община. "Зелената" линия "Витоша" ще работи от 15 юни до 29 септември в празнични и почивни дни.

Автобусите ще тръгват от стадион "Васил Левски" в 08.00, 09.00 и 10.00 часа, от Дендрариума /посока пл."Витоша"/ в 08.45, 09.45, и 10.45 часа и от местността Златни мостове от 17.00 и 18.08 часа.

сряда, 29 май 2013 г.

Корпоративно интервю с шефа на Бороспорт

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5804731

- Г-н Илиев, направи ли "Бороспорт" равносметка на изминалия зимен сезон? Успешен ли бе той за вас?

- Да, изпратихме един успешен и наситен с много събития сезон. Отбелязахме около 5% ръст на родните посетители, както и около 10% ръст на туристите от Балканския, Руския и средно-европейския пазар.

Интересна тенденция наблюдавахме при българските туристи на възраст между 12 и 25 год., които вече заемат около 35% пазарен дял. Това го отдаваме на специалните програми и състезанията в курорта, насочени към младите. Също така и на новите съоръжения и трасета за ски и сноуборд, като сноупарка, който предложихме на туристите.

- Какви туристи очаквате да посетят курорта през лятото?

- През последните години наблюдаваме голям интерес към Боровец като място за отдих и развлечения през лятото. Това са главно българи на възраст между 20 и 65 години. По-голямата част от тях идват с децата си на почивка или разходка.

Тази година очакваме и посетители от Близкия изток, Русия, както и от Великобритания. Направихме проучвания и знаем какво се търси и какви са предпочитанията тук на място. Затова сме подготвили двойно по-богата лятна програма в сравнение с миналата година, изпълнена с множество забавления и активности сред природата, както и културни и спортни събития.

- Бихте ли разказали малко повече за новите активности, които ще предлагате през следващите месеци?

- Ще имаме чисто нов пейнтбол център, игрище за плажен волейбол, като върху пясъка ще могат да се практикуват още плажен тенис и плажен футбол.

Ще предложим тандемни полети с парапланер от връх Ястребец и полети с хеликоптер над невероятните природни забележителности на Рила планина.

Любителите на стрелбата ще могат да пробват мерника си с малокалибрено или въздушно оръжие на биатлон центъра, който ще бъде отворен през лятото. Освен това сме разширили туристическите маршрути за пешеходци, ще предлагаме и специални фото турове.

- Организирате състезания по планинско колоездене. Към този спорт ли ще бъдат насочени усилията ви през лятото?

- Определено се гордеем с екипа ни, който отговоря за байк парка и трасетата за вело спускане. За новия летен сезон направихме подобрения и изградихме нови трасета, които да задоволят всички, които обичат този спорт.

Акцентираме и върху състезанията. Вече мина "DROP THE MOUNTAIN 2013", което беше масово уникално вело спускане и дори спортният министър Петър Стойчев дойде на събитието.

Последния уикенд на юни - 27-29 юни, Боровец ще бъде домакин на едно от най-авторитетните състезания в Европа по планинско колоездене в клас UСI-1. Надпреварата носи точки за ранглистата на Стария континент, а в началото на месец май от международната федерация изпратиха делегат от Гърция, който за последно да огледа трасето и неговото обезопасяване. Получихме само положителни оценки.

Ще организираме и държавното първенство по планинско колоездене, както и още няколко състезания през лятото за купата на "Бороспорт". За туристите, които не могат да карат по про-трасетата, имаме и леки байк турове в и около Боровец.

- Защо рали България тази година не започва от Боровец?

- По време на ралито при нас ще се провежда Европейска купа по планинско бягане и очакваме над 600 души - състезатели и треньори. Датите съвпадат. Затова федерацията по автомобилизъм премести старта на ралито в Самоков.

Знаете, че всяка година тръгваха пред хотел "Рила", сега просто нямаше как да се съчетаят двата старта. Календарът на международната федерация по лека атлетика се изготвя доста по-рано и знаехме още от миналата година, че ще сме домакини на този старт на 6 юли.

- А какво предвиждате за по-малките и за семействата с деца?

- Нашият "въжен град Бороландия" се радва на огромен интерес и този сезон сме добавили още "кръгове". В откритата детска градина сме включили нови атракциони за малките.

Увеличихме бройката на аниматорите, които ще забавляват децата на открито. Идеята ни е малчуганите да играят и правят фигури предимно с чисти продукти като листа, шишарки и клонки, които да заменят пластмасовите играчки, пластелина и флумастрите.

Трябва да създадем навик на малките да играят сред природата. Детската ни градина на закрито е основно ремонтирана, като отново сме заложили на екологични играчки и храна за децата.

Пред хотел "Рила" ще бъде изграден малък детски басейн за така популярните зорб топки, които децата обожават, а също така ще могат да управляват и малки лодки, отново на същото място. Ще имаме и детски замък, както и батут. Все нови неща, които ги правим за децата. Идеята ни е да излязат от града и да дойдат на чист въздух.

- Кога откривате летния сезон?

- На 1 юни - Деня на детето. Децата са нашите най-важни гости и с голяма радост тази година ще използваме този техен празник, за да дадем старт на богатата лятна програма на Бороспорт.

И така - на 1 юни започваме в 12 часа с двучасов конкурс "Принц и принцеса на Самоков" с участието на деца от 4 до 15 години. Той ще се състои от три тура, в които децата ще дефилират и ще имат възможност да покажат своя талант. Всички участници ще получат подаръци, а победителите ще имат право да участват в Националния финал "Принц и принцеса на България", който ще се проведе от 6 до 9 юни в хотел "Рила" в курорта.

Професионални аниматори ще се погрижат този Ден на детето да остави наистина един незабравим спомен за малките гости на Боровец. Сред забавленията, които ги очакват са: работилничка за бижута, рисунки на лице, апликации, спортни игри, състезания и много други.

В същия ден любителите на ретро возилата, както и всички гости на Боровец, ще имат възможност да се полюбуват на луксозни автомобили от миналото, които ще "дефилират" в Парад на ретро автомобилите.

За първи път в организацията на празника се включват и повечето хотели в Боровец.

- Това заслужава да бъде отбелязано - хотелиерите в Боровец правят нещо заедно?

- Да, за първи път представители на почти всички хотели и заведения се събрахме и се обединихме около идеята, че ако всички работим заедно за създаването на повече атракции и интересни събития в курорта за нашите гости, Боровец ще стане много по-привлекателно и предпочитано място за отдих и туризъм.

По инициатива на хотел "Рила" и асоциацията на хотелиерите в Боровец направихме работна група с участието на представители на всички хотели и повечето заведения, където обсъждаме предстоящите събития на територията на курорта. Това е пътят - да работим в екип.

Заедно готвим много изненади за нашите гости това лято.

четвъртък, 9 май 2013 г.

Лифт под водата - Le Telescaphe de Callelongue

В света съществуват лифтове на най-различни странни места, пишат от днес.бг.  Но може би един от най странните е лифтът под водата. Окритият през 1967-ма година в близост до Марсилия подводен лифт е бил дълъг 500 метра и кабините са се спускали 10 метра под водата за да може туристите да наблюдават подводния живот. За съжаление лифтът е просъществувал само една година и през 1968-ма година е бил демонтиран, поради много високите рзходи за експлотация. Снимка: Лифт под водата - Le Telescaphe de Callelongue  Повече инфо ТУК.
| 08 май 2013 23:55